Poil long:

Pelsen hos ”poil long” er lang eller halvlang, og strukturen ligner en mellomting mellom saueull og geiteragg. I ansiktet skal pelsen gi et inntrykk av at hunden går i motvind. Fra midjen og bakover er det ofte mer pels som lett floker, og noen velger å la dette bli cadenetter eller matelotter (dvs. snorer eller plater). Dette regnes som rasens nasjonaldrakt i hjemlandet. For å danne cadenetter trenger man å ”dele flokene” regelmessig. Dersom man ikke ønsker cadenetter trengs en gjennom-børsting en gang i blant.  I unghundperioden floker pelsen ekstra og snø og kvister fester seg veldig lett i pelsen. Den voksne pelsen er forholdsvis enkel å stelle, og skal ikke klippes-/trimmes eller bades for ofte. Hos enkelte kan det være behov for å tynne noe på ørene til utstilling for å holde disse ”lette” slik at det rette uttrykket kommer frem.

Face rase:

Face rase har kort og flat pels i hodet. På kroppen er den halvlang med faner på benenes bakside. Pelsen har en glattere struktur og danner ikke floker. Uten tvil en mer lettstelt pels enn poil long.

 

Helhet

Poil long:

Helheten skal være lett, aldri lavstilt eller ha et tungt uttrykk. Kroppen skal være rektangulær med en lett benstamme. V-formet hode med lette små bevegelige ører som er tippet. Hodet bæres normalt høyt, men i raskt trav senkes det og blir en forlengelse av rygglinjen. Rasen beveger seg med relativt korte steg, men bevegelsene skal være lette, flytende og marknære.

Face rase:

Face rase skiller seg utseendemessig ut på noen punkter i tillegg til pelsen. Snuten skal være noe lengre, den er mer høystilt og kvadratisk bygget.  Likeledes har den normalt mer åpne vinkler og derav et kortere steg.

 

Medfødt stumphale forekommer i begge variantene. I rasens hjemland Frankrike var det tidligere vanlig å kupere både ører og hale. I 2007 kom forbud mot ørekupering. Innenfor Norges grenser kan ikke kuperte hunder stilles, verken på utstilling eller i andre aktiviteter arrangert av Norsk Kennel Klubb (NKK). Unntak finnes dog ved særskilt tillatelse utstedt av Statens Dyrehelsetilsyn.

 

 

Farger

Fargene er i alle nyanser, med eller uten svarte hår

√ Fawn (gyllen med eller uten svart maske)

√ Grått (i alle nyanser)

√ Harlekin (kalles også blue merle)

√ Brindle (tigret i ulike fargenyanser

√ Sort

 

sort%20face%20rasegraa%20langhaarfawn2%20langhaar

 

 

 

 

 

 

 

 

brindel%20langharharlekin%20face%20rase

FARGER

Øverst til venstre: sort

Øverst, midten: grått

Øverst til høyre: fawn

Nederst til venstre: Brindle

Nederst, midten: Harlekin

 

 

 

 

Temperament

Pyreneisk gjeterhund er en rask, aktiv og energisk hund med meget stor arbeids-kapasitet. Den utstråler livsglede, er nysgjerrig og får med seg alt som skjer i dens omgivelser. Vaktinstinktet er i utgangspunktet stort og den er flink til å varsle når noe skjer. Rasen er meget lettlært (på godt og vondt) og har stor flokkfølelse, men er samtidig mer egenrådig, selvstendig og initiativrik enn f.eks border collie. En pyreneisk gjeterhund-eiers utfordring er å hele tiden ligge et steg foran den oppfinnsomme og smarte  hunden.

Rasen kan være mistenksom og reservert ovenfor fremmede. Det kreves mye sosialisering og miljøtrening fra første stund både ovenfor mennesker og andre hunder.

 

Bruksegenskaper

Pyreneisk gjeterhund trives best med et aktivt liv. Med stor entusiasme stiller den opp på all form for trening, så som lydighet, agility, bruks, freestyle eller gjeting. Den elsker å løpe fritt, og er såpass aktiv at den ”mosjonerer seg selv”. Den elsker  å være med på alt som skjer. En eier av pyreneisk gjeterhund bør være en aktiv person-/familie, som er innstillt på å legge ned en god del tid på hunden, både med tanke på fysisk og psykisk mosjon. Til gjengjeld får man et unikt sjarmtroll som gir mang en latter og fantastiske opplevelser tilbake.

 

 

pels face racePelsen på face rase:

Middels lang eller noe kortere på kroppen,

lengst på nakken og manken med 6-7 cm,

til 4-5 cm på ryggens midtlinje.

 

 

 

pels poil longPelsen på poil long:

Enten lang eller middels lang, alltid tett, nesten flat

eller lett bølget. Tykkere og mer ullen over bakparti og lår.

Struktur noe mellom geitehår og saueull.

Hos enkelte kan blandingen av grov pels

og ullpels gjøre at pelsen virker

tykkere over kryss og lår, eller danne

snorer (cadenetter) eller matter som dekker

krysset som taksten. Disse kalles for nasjonal drakt